Vatten på vandringsturen

Sverige bjuder på ett stort utbud av fantastiska vandringsleder. Både för de som tycker om att gå flera dagar i sträck och bo i tält på vägen likväl som för de som hellre gör kortare dagsturer för att sova i stugor på vägen. Tiden man är ute avgör till stor del hur man bör packa. För en dagstur kan man ta med sig vatten. Det gäller även om ska vara ute under några få dagar. Men vid längre strapatser kan det vara smart att hitta alternativa lösningar. vandring

För det första kan man koka vatten. Det är alltså möjligt att ta regnvatten eller annat och koka det för att på så vis få bort skadliga bakterier. Se då till att koka vattnet rejält och flera minuter. Det ger en betydligt bättre kvalité även om det inte ger perfekt resultat.

För det andra kan man använda sig av kemisk vattenrening. I dessa fall har man med sig ett pulver (eller ett piller) som placeras i vattnet. Man skakar sedan om flaskan och väntar ett tag. Genom kemisk vattenrening dör bakterier. Däremot ska man vara medveten om att det inte ger en fullständig rening på vattnet. Små fysiska partiklar kan fortfarande finnas kvar. Det bästa är därför att använda kemisk rening på så rent vatten som det går att hitta.

För det tredje kan man använda pump och filter. Det är lite klumpigare att ha med sig vilket gör att de snarast används i sommarstugor och liknande.

Friluftsdusch

Gällande vatten finns även ett annat problem att lösa. Hur håller man sig ren och hur går det att ordna med duschmöjligheter när man är mil från civilisationen? Även här avgör hur många dagar man är ute i sträck. De som har möjligheten att ta med sig lite extra packning kan ta med sig soldusch eller waterbag som de också kallas. Det är en svart påse som rymmer ca 20 liter. Det som är speciellt bra är att det är en påse som värmer vatten i solen. När den hängt där några timmar kan man nämligen njuta av skönt tempererat vatten. Orsaken är att påsen är gjort av ett material som drar till sig solens värme. För fjällvandringen kan den allra minsta varianten rekommenderas. Det är en pocketdusch som rymmer 10 liter. Modellen är inte större än en knuten näve när den är nerpackad. Även här fyller man den med vatten, låter solen värma upp vattnet och duschar.