Biljetten är köpt, passet är ordnat och hotellet bokat. Då var det bara en sak kvar. Att köpa in väska som passar för resan. Är det en längre resa som väntas är resväskan det självklara valet men när man bara ska iväg en helg kan en kabinväska vara ett betydligt enklare och smidigare alternativ.

Många går på utseende och väljer en kabinväska som är estetisk. Visserligen kan det även vara en faktor att ta hänsyn till men framförallt ska en väska vara praktisk och då finns det flera punkter att tänka på.

För det första är det att kabinväskan ska ha TSA-lås. Det är en självklarhet och det är nästan svårt att hitta en väska som inte har detta standardlås. Detta i alla fall om man köper en ny väska. Äldre och därmed begagnade väskor kan fortfarande ha den äldre standarden. TSA-lås betyder att tullen kan öppna väskan om de vill – detta utan att bryta upp låset. TSA-lås

För det andra handlar det om hjulen. Här finns många olika alternativ. Det är vanligt med två hjul vilket gör den lätt att dra fram. Men de mer avancerade har fyra hjulpar. Detta gör att man betydligt lättare kan föra den framåt även om man inte kan luta väskan. Det möjliggör även att man kan dra den på ”kortsidan” om så önskas. Här ska man även söka efter något större hjul eftersom de små hjulen lättare stannar till om gruskorn fastnar eller liknande.

För det fjärde bör man undersöka hur väskan är uppbyggd gällande de olika facken som finns. Fördelen med en kabinväska är att den är lätt att ta med sig men då ska den även vara lätt att hantera gällande att man kan komma åt sina saker. Med andra ord bör de olika facken vara tydliga och enkla att komma åt. Gärna några fack med dragkedja för smådetaljer.

Vilken är då bäst? Självklart beror det mycket på vad man själv prioriterar men enligt Bäst-i-test.se var det Titan Xenon 13 som var den bästa kabinväskan som gick att hitta på marknaden 2014.