Trädgårdsföreningen

Trädgårdsföreningen är en av Göteborgs mest kända parker. park i GöteborgDen räknas också som en av stadens stora sevärdheter. Trädgårdsföreningen var den första park i Sverige som förklarades som byggnadsminne år 1992. I parken finns ett rosarium, ett växthus, ett palmhus, flera butiker, caféer samt en utomhusscen där det brukar arrangeras olika uppträdanden. Även en restaurang ligger i parken, självklart med namnet Restaurang Trädgårn. Rosariet som ligger i parken har belönats med tre stjärnor i Guide Michelin. Trädgårdsparken ligger mellan Nya Allén, Vallgraven, Södra vägen och Ullevigatan.

Bildade förening för plantering och fröhandel

Göteborgs Trädgårdsförening bildades 1842 och initiativtagare var kaptenen vid Göta Artilleriregemente Henric Elof von Normann som var en stor blomsterälskare och som nyligen hade rest till Berlin och dess stora botaniska trädgårdar fångade då hans intresse. Han fick med en hel rad andra stora män i dåvarande Göteborg och föreningen bildades. Föreningen fick bidrag från kommunen för att ta hand om stadens parker och planeringar. Man började också snart att planera för att uppföra en ny trädgårdsanläggning i Göteborg. På den tiden sysslade Trädgårdsföreningen mycket med fröhandel och det var också föreningens stora inkomstkälla. Men 1975 övertogs parken av Göteborgs kommun på grund av sviktande ekonomi.

Klassisk 1800-talspark med moderna planteringar

Trädgårdsföreningen är en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker och vi kan vid besök rekommendera att bo på hotell nära Scandinavium. I Rosariet hittar man flera tusen färggranna och doftande rosor. I Palmhuset finner man palmer och andra tropiska växter. Det finns även tapetgrupper med exotiska växter liksom spännande moderna planteringar. I parken finns många av parkens ursprungliga hus och byggnader från 1800-talet kvar och en del av dem kan man också hyra för fest eller konferens. Till både Palmhuset och parken är det gratis entré. Trädgårdsföreningen har också en omtyckt lekplats som nyligen har gjorts om och renoverats.