Köpt resan på avbetalning, via lån eller med kreditkortet? Det är smidigt att dela upp kostnaden över ett par månader eller flera år. Men vad kostar det egentligen?

Drömresan är bokad när plötsligt bilen och frysen går sönder samtidigt. Ni har därmed inte råd att betala hela resekostnaden på en gång och väljer ett delbetalningsalternativ. Det blir en bekväm månadskostnad – men få tänker på hur mycket det egentligen kostar. 

Bolånet

Om räntor ställs mot varandra från olika lån och krediter är bolånet bästa alternativet. Detta med en procentsats kring någon procent. Men det kräver att det finns en bostad att belåna och att belåningen inte redan slagit i taket. Däremot är det få som lånar på huset för att resa. Många ekonomer anger att bolånet just enbart ska användas till boendet. 

Privatlånet

Vad skulle det kosta att låna 20 000 kr med en ränta på 9,5 %? Det beror på hur lång amorteringstid som väljs samt om det tillkommer uppläggningsavgift och aviavgift, dvs man räknar med och jämför med den effektiva räntan

På 24 månader, 300 kr i uppläggningsavgift och 25 kr i aviavgift blir det 2939 kr som ska betalas i räntor och avgifter. Detta utöver de 20 000 kr som är amortering. 

På 12 månader, 0 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i aviavgift blir det 822 kr som ska betalas i räntor och avgifter. Detta utöver de 20 000 kr som är i amortering. Det som avgör är alltså både amorteringstid, ränta och övriga avgifter. (Uträkning har skett med Konsumenternas ränteuträknare)

Kreditkortet

Att betala en resa med kreditkortet har en stor fördel. De allra flesta kort har nämligen inkluderande reseförsäkring. Därmed ges exempelvis ersättning om bagaget eller flygplanet skulle bli försenat. Det ingår även oftast avbeställningsskydd och ersättning vid sjukdom/olycka. Detta även med gratis kreditkort. 

Att däremot finansiera inköpet med kreditkortet kan bli dyrt. Detta på grund av den högre ränta dessa kort har. 

Är räntan på 19 % och 20 000 kr av krediten utnyttjas kommer detta kosta 2118 kr under ett år – bara i ränta. Detta förutsatt att lika stor del av skulden återbetalas per månad. Därtill kommer eventuell aviavgift. 

Delbetalningen

Många reseföretag erbjuder räntefri delbetalning. Även om det uppkommer en del avgifter så är ofta detta ett bra alternativ. Det kan exempelvis innebära att uppläggningsavgift betalas på 450 kr och sedan aviavgift på 29 kr per månad.