Sverige må vara väldigt bra på många sätt, men älskare av levande musik har det inte alltid så lätt att på svensk mark hitta något som tillfredsställer deras behov. Situationen är emellertid en helt annan nere i Danmark och Tyskland, och ännu bättre blir det om man åker över Atlanten till USA; städer som New Orleans, Austin och New York fullkomligt sprudlar av musik i alla dess former, och oavsett smak är det ofta lätt att hitta något som faller på läppen.musik i new york

Just New York är kanske den bästa musikstaden av dem alla, särskilt om man ser på dess historia. Det var i den här staden som genrer som bebop, disco och hip hop föddes, och det kanske inte är så konstigt om man beaktar det faktum att New York alltid har varit en smältdegel där olika kulturer möts och influerar varandra. I det avseendet har staden mycket gemensamt med New Orleans, men skillnaden skulle kunna påstås vara att den förra är mer framåtsträvande medan den senare är mer tillbakalutad i sin attityd till musik.

New York har alltid legat i framkanten när det kommer till jazz, och det var här som mycket av genrens utveckling skedde, till exempel när artister som Charlie Parker och Thelonious Monk hjälpte till att sätta bebop på kartan. Andra kända jazzinstrumentalister som hade sin bas i New York var legender som Miles Davis och John Coltrane. Några av de mest berömda jazzklubbarna i staden är Birdland (döpt efter Charlie Parker som kallades Yardbird eller bara Bird) och The Blue Note. Den senare ligger i Greenwich Village, där flera andra jazzklubbar också ligger, men stadsdelen är även känd för sin folkmusik – bland andra Bob Dylan och Dave Van Ronk spelade mycket här.

För musikälskare är staden en självklar destination, och nuförtiden är det faktiskt relativt lätt att hitta billiga flygresor till New York från Sverige via till exempel billigaflygresor.se som alltid har bra priser.