Liseberg

nöjespark i GöteborgLiseberg är Nordens största nöjespark och både Sveriges och Göteborgs mest populära besöksmål. Liseberg invigdes redan 1923 inför Jubileumsutställningen, där Göteborg firade sitt 300-årsjubileum. Namnet Liseberg kommer från en köpman som hette Johan Anders Lamberg. Han ägde egendomen där nöjesparken ligger. Han kallade sin fru för Lisa och därför döpte han sin egendom till Lisas berg. Med tiden blev det Liseberg. Redan 1908 köptes området av Göteborgs stad och nöjesparken ägs än idag av staden.

En tänkt engångsföreteelse

Tanken var att nöjesparken Liseberg enbart skulle vara en tillfällig attraktion inför Jubileumsutställningen. Men eftersom Liseberg blev en sådan succé med hela 800 000 besökare på bara en månad så beslutade man att fortsätta driva nöjesparken och numera hittar du många hotell i Göteborg centralt. En av de största åkattraktionerna på den tiden var den 996 meter långa Gamla bergbanan. Liseberg har numera öppet dels under sommarsäsongen från april till oktober och dels under Jul på Liseberg från mitten av november och fram till jul. Jul på Liseberg arrangerades för första gången julen 2000 och det första året var det 418 000 gäster som besökte arrangemanget. Även där hade man tänkt att Jul på Liseberg skulle vara en engångsföreteelse, men eftersom arrangemanget blev en sådan succé har det återkommit varje jul sedan dess. Jul på Liseberg är numera Sveriges största årliga julmarknad. Liseberg firade sitt 80-årsjubileum 2003 och samma år slog nöjesparken nytt publikrekord med hela 3,4 miljoner besökare.

Många åkattraktioner

Liseberg har flera scener, en dansbana, flera restauranger, två spelhallar och över 30 åkattraktioner. Bland Lisebergs största och mest kända attraktioner återfinns Balder, Atmosfear, Flumeride, Kållerado och Lisebergsbanan. År 2014 kommer Liseberg att inviga sin dyraste åkattraktionssatsning någonsin. Det är en ny bergbana som för närvarande har arbetsnamnet Projekt Helix. På Liseberg finns museet Evert Taubes Värld. Dessutom finns det gott om grönområden i parken.