Kolmården

Kolmårdens djurpark är Nordens största djurpark och även en av de största djurparkerna i världen med sin yta på 1,75 kvadratkilometer. kolmårdens djurparkDjurparken ligger 18 kilometer från Norrköping, precis vid Bråvikens norra strand och omkring 100 meter över havet. Gillar du våra inlägg om djurparker kan vi även rekommendera detta inlägg.

Kolmårdens historia

Det var redan 1962 som planerna på att bygga en djurpark i dåvarande Kolmårdens landskommun formulerades. Två år senare togs det första spadtaget och djurparken invigdes den 27 maj 1965. På den tiden var området 1,25 kvadratkilometer stort och det fanns totalt 210 djur av olika arter. På invigningsdagen kom hela 48 000 besökare och det blev långa köer vid entrén. Eftersom djurparken blev en sådan succé så byggdes den ut i snabb takt under de följande åren. Ett par år efter invigningen byggdes gondolbanan Kolmårdens Linbana som förde besökarna runt den stora djurparken. Den användes ända fram tills augusti 2010 för att året därpå lämna plats åt efterföljaren, den nya gondolbanan safari. År 1968 blev isbjörnsanläggningen klar och 1969 invigdes Kolmårdens Delfinarium. En av djurparkens största attraktioner, safariparken, stod klar 1972, vilket var en anläggning där besökarna tilläts köra sina privata bilar bland exotiska djur. 1978 byggdes en lantgård för att visa upp olika utrotningshotade lantdjur och 1980 byggdes Kolmårdskyrkan. Kolmården har ägts av Norrköpings kommun fram till 1997. Efter det fick djurparken privata ägare och efter många år i förlust under kommunens ägo har djurparken från början av 2000-talet blivit en av Nordens mest lönsamma nöjesparker. Under de senaste åren har djurparken moderniserats, flera temaområden har byggts och man har öppnat temaparken Bamses Värld med den populära seriefiguren och hans vänner. Drygt 550 000 människor besöker nu årligen djurparken.

På Kolmården

På Kolmården finns det omkring 80 olika arter av djur, varav flera är utrotningshotade. På Kolmården finns det också olika attraktioner som passar både stora och små. Här är några exempel:

Marine World

Den mest besökta attraktionen på Kolmården är delfinariet. Marine World med Delfinarium är också ett av de största delfinarierna i världen med sina tre stora inomhusbassänger som totalt rymmer 6400 kubikmeter vatten. Under säsongen går flera shower per dag i den stora föreställningsbassängen. Det finns också en lagun med undervattensfönster där djurparkens besökare kan komma nära delfinerna. Förutom delfinariet finns också sälarna i området Marine World liksom nöjesattraktionerna Sjörövarskeppet och Delfinexpressen.

Tiger World

Tiger World är en temaanläggning med sibiriska tigrar och asiatiska vildhundar, där man kan beskåda djuren från en gång med glasfönster inne i tigeranläggningen.

Safari

Safari är den attraktion som 2011 ersatte Safariparken där man hade möjlighet att åka bland djuren med sin egen bil. Det nya Safari är en gondolbana som går mellan 4 – 25 meters höjd över en stor mängd exotiska djur. Färden tar 28 minuter och går över exempelvis björn, zebra, giraff och lejon.

Bamses värld

Bamses värld är seriefiguren Bamses officiella hemvist och en populär temapark för barn. Där kan barnen besöka de olika seriefigurernas hus, träffa Bamse och alla hans vänner, åka karusell, leka på olika lekplatser och se på dockteater.

Rovfågelföreställning

Mitt i djurparken finns en skådeplats för rovfåglar. Där visas dagligen friflygande rovfåglar, till exempel vråkar, berguvar, falkar och gamar.

Apariumet

Redan under 1970-talet färdigställdes apariumet som omfattar två aphus och fyra utomhusöar för olika arter av apor, som schimpans, dvärgsilkesapa, lemur, gorilla och gibbon. Dagligen sker matning med frukt och grönsaker inför besökarna.

Kolosseum

Kolosseum är anläggningen där djurparkens tyngsta invånare bor, nämligen surikater, asiatiska elefanter och trubbnoshörningar.

Vildmarkshotellet

I anslutning till djurparken finns Vildmarkshotellet med äventyrsbad, spa och konferens. Utanför djurparkens huvudentré ligger också Kolmårdens Tropicarium med exempelvis ormar, hajar, pirayor och alligatorer.