tågVi svenskar reser mycket. Skandinavier korades i fjol till de mest resande människorna i hela världen. Vi gillar att turista, och varför borde vi inte? Hur härligt och vackert Sverige än är på sommaren har vi en väldigt mörk och tuff vinter att kämpa igenom varje år. Tack gode gud för en ordentlig semesterlag i Sverige så att vi kan få rymma iväg.

Efter studenten är det ett stort antal ungdomar som vill uppleva nya kulturer och åker på backpackingresor. Sådana resor brukar bli ett par månader och de resande brukar vilja uppleva ett flertal olika platser. När man reser under en lång tid gäller det att försöka hålla kostnaderna nere och ett sätt att göra detta på är att spara på resekostnader. Resa med tåg är ett väldigt bra och miljövänligt alternativ till flyg och lägger man manken till kan man hitta billiga tågbiljetter.

Oavsett om man vill tågluffa i Europa eller om man ska åka hela vägen till Asien är det bra att läsa på om att resa med tåg. När man förflyttar sig inom ett land eller på en kontinent kan det vara mycket smidigare att resa på detta sätt. Tänk bara på fördelen med natttåg och att man då kan spara in en dyr hotellnatt! Man slipper åka ut till en flygplats som ofta ligger en bit utanför staden eftersom tågstationer ofta ligger i stadens center. Allt som heter säkerhetskontroll, begränsat bagage och trång sittplats kan räknas bort. Det är helt enkelt lite bekvämare med tåg. Det blir också en hel del lättare att fånga nästa tåg än att missa ett flyg och behöva vänta på ersättning eller boka en ny biljett.

Ofta tänker man bara på tåg som ett transportmedel. Ett sätt att ta sig från A till B. Men med tåg kan man få chansen att åskåda otroligt vacker natur på sin resa. Alla har hört om Transsibiriska järnvägen men det finns även andra tågresor som erbjuder hisnande natur.

Glaciärexpressen från Zermatt till S:t Moritz erbjuder en resa genom Alperna med glasvagnar för att visa så mycket av naturen som möjligt. Resan tar dig över 291 broar och genom 91 tunnlar och anses vara en av de vackraste sträckorna i världen. The Jacobite i Skottland är ett ånglok som går mellan Fort William och Mallaig och användes som inspelningsplats för Hogwartz expressen i Harry Potter filmerna. Manakara Express i Madagaskar är ingen lyx men tar dig så nära regnskogen som du möjligen kan komma. Durango och Silvertons smalspåriga järnväg är belägen i Colorado, USA och tar dig till den vilda västern, över höga berg och genom trånga pass.