Den gångna helgen greps och omhändertogs en vän till mig av turkisk polis nära Ankaras Kizilaytorget, några kvarter bort från hans familjs lägenhet på 1 år årsdagen av protesterna 2013 i Gezi Park. Den farligaste vapnet han var i besittning i av var en Panasonic Lumix DMC-ZS 10 kamera och medans artikel 34 i den turkiska författningen tillåter fredliga demonstrationer som kan hållas utan tillstånd, blev 118 personer inklusive min vän arresterade i Ankara. protester i Ankara

Cirka 8 timmars frihetsberövande gav han en förstahandsinformation och möjlighet att titta in i en farlig process som har blivit en oroväckande rutin i Turkiet för medborgare och utlänningar. Sådana demonstrationer tenderar att inträffa i upptagna områden där mängden resenärer sannolikt kommer att vara täta, som Taksimtorget i Istanbul, och risken för dödsfall är mycket verklig. Polisen har dödligt skjutit demonstranter i huvudet, till exempel dödades 15-åriga Berkin Elvan genom att avfyra en tårgas kanister på hans huvud så det gäller att vara försiktig.

Du riskerar allvarligt övergrepp, skada eller dödsfall av en polisstyrka som ofta reser i gäng, både i uniform och civilklädda, de griper och slår folk om de finns någonstans i närheten av en demonstration. Var försiktig och se till att undvika protester, men om du inte kan eller väljer att delta är detta vad som väntar och vad du bör förbereda dig på.

De första delarna av en sådan prövning kommer generellt att vara densamma oavsett om du är en turkisk medborgare som min vän eller en utländsk medborgare. Din nationalitet kommer inte att ge dig något skydd som CNN:s Ivan Watson nyligen visat genom att vara fängslad samtidigt som han gjorde en live-rapport från Istanbul.

Polisen genomför ofta en liknande taktik för publiken och kastar sig över civila i närheten av en demonstration. De kommer vanligtvis in rader av provokation i orimliga mängder och försöker blockera rörelse som visar grupper. Flera tårgasbehållare kommer att skjutas över demonstranter, i värsta fall, direkt på dem, vilket orsakar kaos, när polisen rusar fram för att sedan snabbt dra sig tillbaka till sin ursprungliga linje.

Så se upp, allt är inte frid och fröjd när man reser. Om du hellre läser om fridfulla resor kan du klicka här för att läsa lite om underbara Göteborg istället.